Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Przygotowywanie deserów w restauracji – czego potrzebujesz?

11 kwietnia 2023 Przygotowywanie deserów w restauracji


Przygotowywanie deserów w restauracji wymaga odpowiedniego wyposażenia kuchni. Niezbędne są różne narzędzia i urządzenia, umożliwiające zarówno tworzenie deserów, jak i ich odpowiednie przechowywanie i podawanie. Każda restauracja, która w swojej ofercie ma pozycje deserowe, musi przestrzegać odpowiednich warunków, tak by wszystkie podawane dania były świeże, a ich jakość i smak na najwyższym poziomie. Czego potrzebuje każdy restaurator, aby móc oferować desery, które na długo zapadną w pamięci każdego klienta?

Urządzenia niezbędne do przygotowywania deserów

Aby przygotować pyszne desery w restauracji, potrzebne są różnorodne urządzenia kuchenne. Oto kilka z nich:

  • lodówka gastronomiczna oraz szafa mroźnicza – potrzebne do przechowywania składników i gotowych deserów, takich jak lody czy sorbety;
  • lada cukiernicza lub witryna chłodnicza ekspozycyjna – dzięki nim możemy bezpiecznie przechowywać wyroby cukiernicze, nie martwiąc się o ich świeżość;
  • stół chłodniczy – niezbędnydo utrzymania w niskiej temperaturze dań, deserów i artykułów spożywczych;
  • kruszarka do lodu – pozwala na przygotowanie własnego, świeżego lodu, który można wykorzystać do deserów w różnych formach, takich jak shake czy koktajl;
  • mikser planetarny – pozwala on na przygotowanie idealnego ciasta na biszkopt lub ukręcenia pysznego maślanego kremu;
  • piekarnik – niezbędny do pieczenia ciast, muffinek i innych wypieków;
  • kuchenka – umożliwia gotowanie składników, takich jak owoce, czekolada i karmel – które stanowią bazę dla wielu deserów;
  • pucharki do lodów – powinny być zarówno eleganckie, jak i funkcjonalne. Ich styl warto dopasować do reszty wnętrza.

Meble do restauracji

Skupiając się na kompletowaniu urządzeń do restauracji, nie powinniśmy zapominać o podstawach, takich jak meble. Najczęstszym wyborem są meble ze stali nierdzewnej, ze względu na ich trwałość, łatwość w utrzymaniu czystości oraz estetykę. Warto zauważyć, że meble ze stali nierdzewnej są łatwe w konserwacji i dezynfekcji, dzięki czemu są higieniczne i spełniają wymogi sanitarno-higieniczne. Regały nierdzewne są doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy cenią sobie jakość, funkcjonalność, wytrzymałość oraz estetykę w swoim lokalu gastronomicznym.

Oprócz wyżej wspomnianych elementów warto rozważyć wyposażenie kuchni w restauracji w specjalistyczne urządzenia, takie jak czekoladowe fontanny, naleśnikarki czy maszyny do przyrządzania zup kremów, chłodników i koktajli na bazie owoców oraz mleka lub jogurtów, co pozwoli na zwiększenie różnorodności oferowanych deserów.

Zespoły zdalne

Redakcja hrexecutive.pl

Hrexecutive – blog o branży GR, biznesie i pracy. Interesuje Cię praca w HR? Tu znajdziesz wszystkie najpotrzebniejsze informacje. Zapraszamy

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Wskazówki dotyczące pakowania paczki zwrotnej Tchibo
wyposażenie kempingowe
Czy oryginalne części samochodowe naprawdę zwiększają kwotę odsprzedaży?

Jesteś zainteresowany reklamą?